Gedachten over kwaliteit in inkjet- en offsetdruk


Foto gekocht bij … www.depositphotos.com

Ik zou willen beginnen met te zeggen dat er geen goed antwoord is op de vraag die ik ga stellen. Er is misschien eerder een manier om het te beantwoorden in uw eigen drukwerkaankoop- en ontwerpwerk. De vraag is: “Hoe bepaal je kwaliteit bij de keuze voor offset commercieel drukwerk versus productie-inkjet?”

Eerst een definitie. Wat is productie-inkjet? Het is de versmelting van inkjettechnologie met de traditionele duurzaamheid van offsetdrukpersen, samen met een hogere afdruksnelheid op maat. Het is een goede keuze voor gedrukte boeken en tijdschriften in kleine en middelgrote oplages en met title voor werk met variabele gegevens. Productie-inkjet is niet uw traditionele grootformaat inkjetpers gemaakt voor muurbanners, auto- en bus-wraps en dergelijke. Het is een keiharde, echte commerciële drukpers in een duurzaam body.

Een beetje achtergrondinformatie over mijn cliënt

In deze context heb ik onlangs een 256 pagina’s, 1.000 exemplaren of 1.500 exemplaren, good gebonden prentenboek aangeboden voor een uitgeverij die ik als klant heb. In een omgeving waarin good gebonden boeken met Franse flappen, scharnierpartituren en andere elementen van uitstekende drukproductie duur zijn in vergelijking met de kosten van digitale elektronische boeken, kiezen mijn klanten ervoor om hun lezers de tastbare leeservaring te bieden. Het gevoel en de geur van het papier. Het plezier van het lezen van een gedrukt boek.

De prijs voor dit gedrukte boek kreeg ik van drie verkopers, en één, die het lage bod was, had een aantekening op het bod over het drukken van de omslag door J Press. De J-pers, die ik tot intimately heb onderzocht, ervan uitgaand dat het een digitale inkjetpers (productie-inkjetpers) was, is gemaakt door Fujifilm. De belangrijkste verkoopargumenten, naast de variabele afdrukmogelijkheden op maat, zijn het kleurengamma (zelfs met slechts vier procesinkten), de flexibiliteit in acceptabele afdrukpapierkeuzes en de minimale insteltijd (vooral in vergelijking met commercieel offsetdrukwerk). . Binnen bepaalde runlengtes vertaalt zich dit alles in hoge kwaliteit en lagere kosten.

Onnodig te zeggen dat mijn klanten, met wie ik al meer dan tien jaar samenwerk en dus wier doelen voor visuele en tactiele kwaliteit ik begrijp en waardeer, vertrouwd moesten zijn met de technologie. De lagere prijs zou geen goede reden zijn om voor deze leverancier te kiezen.

Op weg naar een besluit

Het eerste wat ik deed, was de boekdrukker vragen om een ​​vergelijkbaar gedrukt exemplaar naar mijn klanten te sturen. Ik wist dat niets hen zou helpen een beslissing te nemen over offsetdruk vs. digitale inkjetdruk, evenals een fysiek voorbeeld. De ogen en vingers van de lezer liegen niet.

Ik vroeg de drukker ook om een ​​voorbeeld te sturen omdat ik talloze inkjet-gedrukte producten had gezien, en hoewel hun kleurengamma buitengewoon was, met levendige tinten en subtiele overgangen tussen kleuren, had ik in sommige inkjet-samples een gebrek aan scherpte intimately gezien. Dit baarde mij zorgen. Ze waren niet zo scherp (het distinction tussen aangrenzende randen van kleur of waarde) als de offset gedrukte producten die ik gewend was. Zonder meer te weten had ik me afgevraagd of dit kwam door de verschillen in inktsamenstelling en printpapier. Inkjetinkt is immers dunner dan offsetinkt. Inkjet-inkt is in dit geval ook op waterbasis, in tegenstelling tot op olie gebaseerde offset-inkten. (Toegegeven, dit had niets te maken met het kleurbereik of de kleurgetrouwheid, waarvan ik was gaan geloven dat die meestal gelijk was aan die van offsetdruk.)

Ik had aangenomen dat de dunnere inkt eerder in de papiervezels zou sijpelen (in tegenstelling tot de dikkere, op olie gebaseerde offsetinkt, die rechtop op het oppervlak van het papier zit). Dit wordt inkt “holdout” genoemd. Het zorgt voor een scherper beeld en meer element, evenals levendigere kleuren.

Maar toen ik onderzoek deed naar de Fujifilm J Press, leerde ik dat hij ook meer papiersubstraten zou accepteren dan andere inkjetprinters (inclusief gecoat papier), dat hij zelfs met slechts een 4-kleuren inktset een opmerkelijk kleurengamma had, en dat hij verbeterde inktcoagulatietechnologie en op warmte gebaseerde inktdroogtechnologie (vermoedelijk om zelfs een op water gebaseerde, dunner dan offsetinkt te laten drogen of uitharden op het oppervlak van het papier zonder in de papiervezels te bloeden).

Dus besloot ik een open geest te houden en te zien wat mijn klant vond van het door de drukker gedrukte J Press-exemplaar (wat een op glamour gebaseerd tijdschrift bleek te zijn, een good gebonden boek, web als de kunstboeken van poëzie en fictie van mijn klant) . De reden dat het onderwerp related is, is dat glamour, eten en auto’s de drie beste onderwerpen zijn om zowel fotografie als fotografie te beoordelen commercieel drukwerk. Dit zijn onderwerpen die uiterste precisie vereisen in alles, van de fotografische belichting tot de aangepaste afdruktechnologie, en deze specifieke klanten (en hun marketingbureaus) besparen meestal kosten noch moeite om de kwaliteit te waarborgen.

Nu zullen we zien wat mijn klanten denken.

Alle opties open houden

Ik heb er geen enkel belang bij om deze printer te verkiezen boven een van de andere twee, behalve het feit dat ik al vele jaren met hen samenwerk en vertrouw op hun kwaliteit en integriteit (eigenlijk goede redenen, afgezien van de prijs, om voor deze leverancier te kiezen).

Deze leverancier heeft ook offsetdrukmogelijkheden. Bovendien is een van de andere twee printers erg duur, en de andere is goedkoper, maar niet zo bereid om zich absoluut aan een schema te houden (in deze tijden van papiertekorten, wanneer printers er vaak veel langer over doen dan in het verleden om op maat gemaakt drukwerk te produceren banen).

Dit zijn dus de volgende stappen, zoals ik ze voor ogen heb.

Mijn klanten hebben het eerste voorbeeld van een glamourcatalogus gezien. Ze houden van de schittering van de kleur, maar ze maken zich een beetje zorgen over de afbeeldingen, die een iets zachtere focus lijken te hebben dan ze zouden willen. Ze weten niet zeker of dit niet opzettelijk is, aangezien tender focus soms opzettelijk wordt gebruikt in glamourfotografie.

Vanwege deze bezorgdheid heb ik de drukker gevraagd om prijzen te verstrekken voor een enkel bewijs van de werkelijke waarde van mijn klant gedrukt boek omslag op de Fujifilm J Press. Als mijn klant het voorbeeld leuk vindt, hebben we onze printer.

Plan B zou zijn om deze drukker om prijzen te vragen voor het offsetdrukken van het boek. Dit wordt duurder, volgens de vertegenwoordiger. Dat gezegd hebbende, mijn volgende vragen zijn genuanceerder:

  1. Aangezien de oplage 1.000 of 1.500 exemplaren van een boek van 256 pagina’s zal bedragen, denk ik dat we ons op het kruispunt kunnen bevinden waarop een inkjetgedrukt boek duurder wordt dan hetzelfde boek gedrukt by way of offsetlithografie (tenslotte bij 1.000 exemplaren). x 256 pagina’s of 1.500 x 256 pagina’s (dit is een flinke oplage, en inkjetprinten is vooral voordelig voor gedrukte producten met een kleinere oplage). Bovendien vergelijken we het inkjetgedrukte product van één leverancier met de offsetgedrukte producten van twee andere leveranciers. We weten eigenlijk nog niet dat de leverancier met de J Press niet nog steeds lagere offsetdrukprijzen zal bieden dan de andere twee printers als we het prijsmodel verschuiven van digitaal naar offset.
  2. Of misschien hebben we zelfs de mogelijkheid om een ​​hybride taak uit te voeren: een offsetgedrukte omslag (een kleine oplage van 1.000 of 1.500 omslagen) gebonden aan een digitaal gedrukt boektekstblok. Dit kost misschien minder dan een volledig in offset gedrukt boek, terwijl de volmaakte kwaliteit van offsetdruk voor de vierkleurenomslag behouden blijft. Het binnenwerk van het boek is immers vermoedelijk slechts zwarte tekst op een pagina zonder schermen of foto’s. Dit zou ideaal zijn voor inkjetprinten.

De afhaalmaaltijden

Je zou kunnen zeggen dat dit het paard achter de wagen spannen, alles aanpassen om met een specifiek te werken commercieel drukwerk leverancier. Maar vanuit mijn gezichtspunt houdt het er rekening mee dat niet alle printers zo toegewijd zijn aan kwaliteit en planning als deze in eerdere banen heeft laten zien.

Gelukkig heb ik ook de luxe van tijd. Ik kan ervoor zorgen dat mijn klanten voorbeelden zien totdat ze tevreden zijn of klaar zijn om naar een andere drukker te gaan. Ook wat schema’s betreft, zal deze specifieke printer het boek in minder tijd produceren dan de verkoper met de gemiddelde prijs, maar langzamer dan de duurste printer. Een langer tijdschema kan het vermogen van mijn cliënt in gevaar brengen om het manuscript voor te bereiden en het boek op tijd te laten ontwerpen en de definitieve kunstdossiers gereed te maken. Dit komt doordat de boekendistributeur van mijn klant een starre, harde deadline heeft gesteld.

Er zijn dus een aantal overwegingen die verder gaan dan geld, waaronder de te gebruiken technologie, het tijdschema en de kwaliteit van het gedrukte product. Bij uw eigen ontwerp- en drukwerkinkoop zou ik u willen aanmoedigen om al deze factoren goed in overweging te nemen.