Oekraïne geeft een postzegel uit met ‘profetisch’ Banksy-kunstwerk


De Oekraïense postdienst Ukrposhta heeft een stempel met een afbeelding van een Britse kunstenaar Banksy en de woorden FCK PTN! ter gelegenheid van een jaar sinds de begin van de oorlog in Oekraïne.

Een jaar na de Russische invasie van buurland Oekraïne, de landelijke postdienst heeft een postzegel uitgegeven met de naam FCK PTN!, waarop een jongen staat die een judogevecht wint tegen een volwassen man.

Het kunstwerk, dat een allegorie is van Oekraïne die Rusland verslaat door het “op de mat huge te pinnen”, werd oorspronkelijk getekend door Banksy op de muur van een verwoest huis in Borodyanka.

Op de postzegels staan ​​de woorden FCK PTN! in Cyrillische letters – het alfabet dat wordt gebruikt door Slavisch sprekende mensen – in de linkerbenedenhoek.

Een vel Oekraïense postzegels
Ukrposhta heeft een postzegel uitgebracht met een muurschildering van Banksy

“Wij geloven dat de Oekraïense postzegel ‘FCK PTN!’ zal ook profetisch worden,” zei Ukrposhta directeur-generaal Igor Smelyanskyi.

“Toen ons crew werkte aan het ontwerp van de postzegel voor de verjaardag van de volledige oorlog met Rusland, wilden we dat de tekening de gevoelens van alle Oekraïners weerspiegelde – de wens om de vijand te verslaan en hem uiteindelijk op de grond te zetten.” ‘, zei hij tegen Dezeen.

Banksy muurschildering steekt de draak met Vladimir Poetin

Volgens Ukrposhta reisde de anonieme kunstenaar Banksy in het najaar van 2022 naar Borodyanka en bekladde hij een aantal gebouwen in de stad, die in het voorjaar van 2022 waren verwoest door Russische beschietingen.

Nadat de stad in beslag was genomen, kwamen Oekraïense functionarissen beschuldigde de Russen van het plegen van massale oorlogsmisdaden daar.

De afbeelding op de postzegel verwijst naar de liefde voor judo van de Russische president Vladimir Poetin. Hij staat bekend als een zwarte band in de krijgskunstvorm.

Een muurschildering van Banksy
Het beeld is een allegorie van Oekraïne die Rusland verslaat

“Banksy’s tekening, die de kunstenaar achterliet op de ruïnes van het gebouw in Borodyanka, getuigt niet alleen van de steun van de wereld aan Oekraïne, maar ook van het geloof in onze overwinning”, aldus Smelyanskyi.

“Aan het start van de grote oorlog gaven we de postzegel ‘Russisch oorlogsschip, ga!’ en in de laatste dagen van het eerste oorlogsjaar – ‘FCK PTN!'”, voegde hij eraan toe. “Aangezien de postzegels van Ukrposhta profetisch zijn, was de keuze onbetwistbaar.”

De eerste postzegelvellen werden onthuld op het hoofdpostkantoor in Kiev. Met elke postzegel kan binnen het land een transient van maximaal 50 gram worden verzonden.

In totaal heeft Ukrposhta 250.000 vellen van zes postzegels uitgegeven. Samen met de postzegel zijn ook een envelop, ansichtkaart, map, lijst en hoodie uitgebracht. Een proportion van elke verkoop wordt gedoneerd aan onderwijsinstellingen die door de oorlog zijn getroffen.

Stempel volgt op Krim-brugaanvalstempel

De postzegel is niet de eerste postzegel die Ukrposhta naar aanleiding van de oorlog heeft uitgegeven. In oktober kwam het uit een postzegel met Titanic-thema ontworpen door de Oekraïense schilder Yuriy Shapoval om een ​​explosie te markeren op de brug die de Krim met Rusland verbindt.

De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een aantal reacties van ontwerpers en kunstenaars, die toonden hun solidariteit met Oekraïne door ontwerpen te delen op sociale media.

Andere ontwerpers hebben gereageerd door het verkopen van prints om geld in te zamelen om de getroffenen te helpen en het lanceren van veilingen op Instagram.

Banksy staat bekend om zijn politiek geladen werken. Onder hen zijn een muurschildering die de spot drijft met Brexit En een schets voor een slavernijmonument.

De afbeelding is met dank aan Shutterstock.Source_link